Υπηρεσίες

Γόνατο

Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος

Στην χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, το αρθριτικό φθαρμένο τμήμα του γόνατος αφαιρείται και αντικαθίσταται με συνδυασμό πλαστικών και μεταλλικών μερών που σχηματίζουν τις νέες επιφάνειες της άρθρωσης του γόνατος. Κατά τη διάρκεια της αρθροπλαστικής γόνατος με ρομπότ, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν τομές από αξονική τομογραφία (CT) για να δημιουργήσουν ένα εικονικό (συνήθως τρισδιάστατο) μοντέλο του γόνατος του ασθενούς. Με αυτό το μοντέλο ως οδηγό, ο χειρουργός χρησιμοποιεί στη συνέχεια τον ρομποτικό βραχίονα για να τοποθετήσει με ακρίβεια τις προθέσεις και υλικά στο γόνατο. 

Κατά τη διάρκεια της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος, ο χειρουργός αντικαθιστά όλα τα φθαρμένα διαμερίσματα του γόνατος. Οι ασθενείς που έχουν σοβαρή αρθρίτιδα, δυσκαμψία ή παραμόρφωση (καμπυλότητα) και πρέπει να υποβληθούν σε ολική και όχι μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος θα επωφεληθούν περισσότερο από την υποβοηθούμενη με ρομπότ επέμβαση.

Η ακρίβεια της χειρουργικής επέμβασης με ρομπότ επιτρέπει:

  • Ακριβέστερη τοποθέτηση του εμφυτεύματος, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια πιο φυσική αίσθηση μετά τη χειρουργική επέμβαση
  • Αυξημένη ασφάλεια και μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού παρακείμενων ιστών
  • Μικρές τομές, που μπορεί να σημαίνουν ταχύτερη ανάκαμψη, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο πόνο
  • Πιθανή καλύτερη μακροπρόθεσμη λειτουργία

Ρομποτική Τεχνολογία 

Πριν από την επέμβαση, λαμβάνονται ψηφιακές αξονικές τομογραφίες (CT)  του γόνατος σας. Αυτά τα δεδομένα μετά από επεξεργασία, επιτρέπουν να καθοριστεί πού θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα του γόνατος.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός χρησιμοποιεί τον ρομποτικό βραχίονα για να αφαιρέσει με ακρίβεια το αρθριτικό  οστούν πριν τοποθετήσει το εμφύτευμα. Οι εικόνες βίντεο σε πραγματικό χρόνο παρέχουν οπτική βοήθεια στον χειρουργό να χειρουργήσει στις περιοχές που είναι δύσκολο να δει.

Ταυτόχρονα, το σύστημα χρησιμοποιεί τα δεδομένα εικόνας CT για να δημιουργήσει ένα προκαθορισμένο, τρισδιάστατο  χώρο στον οποίο λειτουργεί ο χειρουργός. Ο ρομποτικός βραχίονας θα λειτουργεί μόνο σε αυτόν τον προκαθορισμένο χώρο, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα να γλιστρήσει ένα όργανο και να τραυματιστούν γειτονικοί ιστοί.

6 συχνές ερωτήσεις για τη ρομποτική χειρουργική γόνατος

1. Μπορούν όλοι οι ασθενείς να υποβληθούν  σε αρθροπλαστική γόνατος υποβοηθούμενη με ρομπότ;

Γενικά κάθε ασθενής που χρειάζεται ολική αρθροπλαστική γόνατος, μπορεί να την κάνει ρομποτικά.

Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας, μπορεί να ακολουθήστε αρχικά συντηρητική θεραπεία που θα βελτιώσει τα συμπτώματα σας, όπως πρώτα λιγότερο  επεμβατικές μεθόδους θεραπείας, όπως:

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, απώλεια βάρους μέσω διατροφής και άσκησης, εγχύσεις υαλουρονικού εντός της άρθρωσης, συνεδρίες φυσικοθεραπείας

Στην περίπτωση που συνεχίζετε να έχετε συμπτώματα παρά την εφαρμογή των παραπάνω τότε η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος μπορεί να βοηθήσει. Αλλά επειδή οι περισσότερες αρθροπλαστικές  γόνατος διαρκούν μόνο 15 έως 20 έτη, η παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση είναι δύσκολο να συνιστάται για ασθενείς ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Νέες διαδικασίες όπως η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος μπορούν να αλλάξουν αυτό το προσδόκιμο. Η ακριβέστερη τοποθέτηση εμφυτεύματος σημαίνει ότι οι νεότεροι ασθενείς μπορεί να είναι σε θέση να υποβληθούν με ασφάλεια σε ολική αρθροπλαστική αντικατάστασης γόνατος και να επιστρέψουν στον ενεργό τρόπο  ζωής.

 Οι τεχνητές αρθρώσεις δεν διαρκούν για πάντα και για αυτό η χειρουργική αντικατάσταση άρθρωσης εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απόφαση.

2. Η χειρουργική επέμβαση εκτελείται από ρομπότ;

Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με την αντικατάσταση του γονάτου από το ρομπότ είναι ότι η χειρουργική επέμβαση γίνεται 100% ρομποτικά.

Αυτό απλά δεν συμβαίνει – απλά η διαδικασία υποβοηθείται από ένα ρομποτικό βραχίονα, ο ορθοπεδικός χειρουργός  εξακολουθεί να ελέγχει και να εκτελεί όλη την επέμβαση. Η μόνη δουλειά του ρομποτικού βραχίονα είναι να βοηθήσει τον χειρούργο να αποδώσει με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η τεχνολογία βοηθά τη διαδικασία και με άλλους τρόπους. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μια αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός 3D μοντέλου του γόνατος του ασθενούς. Αυτό επιτρέπει στους χειρουργούς να τοποθετήσουν ακριβέστερα το εμφύτευμα. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο ρομποτικός βραχίονας χρησιμοποιεί δεδομένα από το τρισδιάστατο μοντέλο για να δημιουργήσει ένα προκαθορισμένο χώρο για να εργαστεί ο χειρουργός, αποτρέποντάς του να βλάψει τυχαία τον περιβάλλοντα ιστό.

3. Οι τεχνικές που υποστηρίζονται από ρομπότ μπορούν να μειώσουν τον χρόνο αποκατάστασης;

Επειδή οι τεχνικές που υποστηρίζονται από ρομπότ εξακολουθούν να είναι τόσο νέες, πολλά από τα μακροπρόθεσμα οφέλη δεν έχουν ακόμη μελετηθεί σωστά. Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, όπως το ενδεχόμενο μειωμένου χρόνου αποκατάστασης, είναι εμφανή.

Με μια παραδοσιακή ολική αντικατάσταση του γόνατος, ο μέσος ασθενής δεν θα είναι σε θέση να επαναλάβει κανονικές δραστηριότητες όπως οδήγηση και έναρξη εργασίας έως 4 έως 6 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η τεχνολογία με τη βοήθεια ρομπότ μπορεί να μειώσει το χρόνο αποκατάστασης.

Μικρότερες τομές σε συνδυασμό με μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια σημαίνει ότι διαταράσσονται λιγότερα οστά και ιστός, επιταχύνοντας τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος.

4. Η εμπειρία εξακολουθεί να έχει σημασία;

Τα υπερσύγχρονα ρομποτικά εργαλεία έχουν τη δυνατότητα βελτίωσης των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς, αλλά αυτό καθόλου δεν υποκαθιστά τη χειρουργική εμπειρία και την δυνατότητα που έχει ένας χειρουργός να αντιμετωπίζει διεγχειρητικές επιπλοκές που έχουν να κάνουν με την τεχνική αρθροπλαστικής. Θα θέλετε ακόμα να επιλέξετε έναν ορθοπεδικό χειρούργο που έχει ολοκληρώσει έναν μεγάλο όγκο χειρουργικών επεμβάσεων με καλά αποτελέσματα.

5. Υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι;

Η ρομποτική χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος έχει ακριβώς μ τους ίδιους κινδύνους όπως και η παραδοσιακή επέμβαση γόνατος.

Κάκωση και βλάβη παρακείμενων νεύρων, εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση, μόλυνση και αλλεργική αντίδραση στην τεχνητή άρθρωση είναι κάποιες από τις επιπλοκές και κινδύνους κατά τη διενέργεια μιας ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Επειδή οι διαδικασίες που υποστηρίζονται από ρομπότ έχουν ως αποτέλεσμα  μικρότερη τομή και μπορούν να γίνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι γιατροί ελπίζουμε ότι αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μειωθούν σημαντικά.

Ακόμη και με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση, οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες, συμβαίνουν μόνο σε περίπου 2% των ασθενών που έχουν αντικαταστήσει το γόνατο. Δεν έχουμε ακόμη επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να μας δείχνουν ότι σαφώς υπερέχει η ρομποτική αρθροπλαστική σε αυτό το θέμα

Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει προσεκτικά την υγεία σας και θα συζητήσει όλους τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση.

6. Απαιτούνται ακόμη πιο μακροπρόθεσμα δεδομένα;

Ενώ έχουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ρομποτική χειρουργική είναι ακριβέστερη από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση, τα οφέλη αυτής της βελτιωμένης ακρίβειας δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η τεχνολογία με ρομπότ είναι εξίσου αποτελεσματική για την ολική αντικατάσταση του γόνατος.