Υπηρεσίες

Γόνατο

Συρραφή μηνίσκου

Οι μηνίσκοι έχουν δομή ινοχόνδρου  και έχουν πολύ περιορισμένη παροχή αίματος. Έτσι, μια ρήξη στις άκρες του μηνίσκου στο εσωτερικό του γόνατος έχει πολύ μικρές πιθανότητες να επουλωθεί με συρραφή . Εντούτοις, οι ρήξεις πλησιέστερα στην περιφέρεια, που συνήθως  έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επούλωσης. Η χειρουργική θεραπεία συρραφής μηνσίσκου συνήθως γίνεται αρθροσκοπικά.

Περιγραφή της χειρουργικής του μηνίσκου

Γενικά, ο κ. Καλλιακμάνης και η ομάδα του, προσπαθεί πάντα να διατηρεί τους μηνίσκου για να αποτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας, ειδικά αν υπάρχει ταυτόχρονη αποκατάσταση  του προσθίου χιαστού ACL, ώστε να αποτρέπεται η φθορά του μοσχεύματος με την πάροδο του χρόνου. Έχει διαπιστωθεί από μεγάλες σειρές ασθενών  ότι η χρήση ραμμάτων επιτρέπει στον μηνίσκο να επανατοποθετηθεί στην ανατομική του θέση και παρέχει επιπλέον σταθερότητα στον μηνίσκο έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί πρώιμο εύρος κίνησης και επιταχυνόμενα προγράμματα αποκατάστασης.

Σε περίπτωση μη δυνατότητας συρραφής, η χειρουργική μας ομάδα  θα προσπαθήσει να διατηρήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του μηνίσκου και θα τον ομαλοποιήσει  έτσι ώστε να έχει μικρότερο κίνδυνο να υποστεί περαιτέρω  ρήξη με την πάροδο του χρόνου. Όλοι οι ασθενείς που έχει αφαιρεθεί ο μηνίσκος, πρέπει να ενημερώνονται  εάν έχουν προβλήματα με τον πόνο ή το πρήξιμο να επιστρέφουν για να αξιολογηθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πρώιμα σημάδια της οστεοαρθρίτιδας είναι πόνος και οίδημα με δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να γίνει μια σωστή αξιολόγηση και παρακολούθηση εάν ο ασθενής εμφανίζει αρθρίτιδα μετά από μηνισκεκτομή,  γιατί μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση  οστεοτομίας ή μεταμόσχευσης μηνίσκου για να επιβραδύνετε την περαιτέρω εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Ο κ. Καλλιακμάνης θα κάνει συνήθως συρραφή των περιφερικών ρήξεων του μηνίσκου, των μεγάλων οριζόντιων ρήξεων των αποσπαστικών ρήξεων της ρίζας του μηνίσκου και περιστασιακά και τις ακτινικές ρήξεις, ειδικά του έξω μηνίσκου, σε νεαρούς αθλητικούς ασθενείς. Εκτελεί την πλειονότητα των συρραφών με συσκευές συρραφής με «φορτωμένα» ράμματα σε αυτές  ή  χρησιμοποιώντας την inside-out  τεχνική με μια χειρουργική τομή στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του γόνατος με βελόνες τοποθετημένες μέσα στη ρήξη, οι οποίες έπειτα τραβιούνται έξω και ράβονται τα ράμματα  απευθείας πάνω από το θύλακο άρθρωσης. Η χρήση μη απορροφήσιμων ραμμάτων σε αυτή την περίπτωση προτιμάται, λόγω των αναφορών υψηλότερων κινδύνων διάσπασης της επιδιόρθωσης μηνίσκου με την πάροδο του χρόνου σε ασθενείς που έχουν χρησιμοποιήσει απορροφήσιμα ράμματα.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης για τη μετεγχειρητική χειρουργική επέμβαση σε μηνίσκο εξαρτάται από τις άλλες ταυτόχρονες χειρουργικές επεμβάσεις. Έχει αποδειχθεί ότι για ασθενείς με αποκατάσταση μηνίσκου και ταυτόχρονη αποκατάσταση ACL μπορεί να ξεκινήσει νωρίς η σταδιακά αυξανόμενη φόρτιση και το εύρος της κίνησης και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα επούλωσης. Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει λόγω των αυξητικών παραγόντων και των βλαστικών κυττάρων που απελευθερώνονται από τη διάνοιξη των σηράγγων αποκατάστασης του  ACL.

Μετεγχειρητικό πρωτόκολλο για τη συρραφή του μηνίσκου

Στην περίπτωση μιας μεμονωμένης συρραφής μηνίσκου, το εύρος κίνησης περιορίζεται  από 0-90 ° για τις δύο πρώτες εβδομάδες και στη συνέχεια αυξάνεται η κάμψη του γόνατος. Ωστόσο, οι ασθενείς δεν φέρουν βάρος για έξι εβδομάδες. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η επούλωση του μηνίσκου, συνήθως εισάγουμε πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) γύρω από την περιοχή της συρραφής για να προσπαθήσουμε να έχουμε μερικούς από τους αυξητικούς παράγοντες που θα αυξήσουν την πιθανότητα επούλωσης του μηνίσκου ιστού .

Σε γενικές γραμμές, συνιστούμε στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε συρραφή μηνίσκου να αποφεύγουν βαθύ κάθισμα, να κάθονται με σταυρωμένα πόδια ή να εκτελούν δραστηριότητες βαριάς ανύψωσης για τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση για να δώσουν την καλύτερη ευκαιρία για θεραπεία. Για ταυτόχρονη συρραφή ριζών του μηνίσκου ή ακτινωτές ρήξεις, η διαδικασία αποκατάστασης επιβραδύνεται σημαντικά για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα επούλωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να απαιτηθεί μετεγχειρητική μαγνητική τομογραφία για να επαληθευτεί ότι ο μηνίσκος έχει επουλωθεί ώστε να επιτρέψει σε έναν αθλητή να επιστρέψει σε ανταγωνιστικά αθλήματα υψηλού επιπέδου.

Ένα καλά καθοδηγούμενο πρωτόκολλο φυσικοθεραπείας είναι απαραίτητο για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων μετά από μια επέμβαση χειρουργικής επέμβασης στο μηνίσκο. Είναι σημαντικό για τον ασθενή να ακολουθεί το πρωτόκολλο, να αποφεύγει τη συμμετοχή σε ορισμένες δραστηριότητες με υψηλή επιβάρυνση, επαφή ή στρίψιμο και να ακολουθεί  στενά το πρόγραμμα αποκατάστασης με τους εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές μας.