Υπηρεσίες

Γόνατο

Σύνδρομο Επιγονατιδομηριαίου Πόνου

Θεραπευτική αγωγή

Η ιατρική θεραπεία για το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου σκοπό έχει  να ανακουφίσει τον πόνο και να αποκαταστήσει το εύρος της κίνησης και της δύναμης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος της επιγονατίδας μπορεί να αντιμετωπιστεί μη χειρουργικά.

Μη χειρουργική θεραπεία

Εκτός από τις αλλαγές δραστηριότητας, τη μέθοδο RICE και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τα εξής:

Φυσικοθεραπεία. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το εύρος της κίνησης, της δύναμης και της αντοχής. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση και το τέντωμα των τετρακέφαλων σας, καθώς αυτοί οι μύες είναι οι κύριοι σταθεροποιητές του γόνατος σας. Οι ασκήσεις κορμού μπορεί επίσης να συνιστώνται για την ενίσχυση των μυών στην κοιλιά και στο κάτω μέρος της πλάτης.

Ορθωτικά. Τα ένθετα παπουτσιών μπορούν να σας βοηθήσουν να ευθυγραμμίσετε και να σταθεροποιήσετε το πόδι και τον αστράγαλο σας. Τα ορθωτικά μπορούν να κατασκευαστούν εξατομικευμένα για το πόδι σας.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία για τον πόνο της επιγονατίδας είναι πολύ σπάνια απαραίτητη και γίνεται μόνο για σοβαρές περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε μη χειρουργική θεραπεία

Πρόληψη

Οι ασκήσεις έκτασης (ισομετρικές) βοηθούν στην ενίσχυση των τετρακέφαλων.

Το σύνδρομο του επιγονατιδικού πόνου συνήθως ανακουφίζεται πλήρως με απλά μέτρα ή με φυσικοθεραπεία. Εντούτοις, μπορεί να επαναληφθεί, αν δεν κάνετε προσαρμογές στο επίπεδο δραστηριότητας. Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η κατάλληλη προετοιμασία των μυών γύρω από το γόνατο, ιδιαίτερα στους τετρακέφαλους και στους hamstrings.

Υπάρχουν πρόσθετα βήματα που μπορείτε να πάρετε για να αποφύγετε την επανεμφάνιση του πόνου στο γόνατο.

Κατάλληλα υποδήματα ανάλογα με τις δραστηριότητές σας

Καλή προθέρμανση πριν από τη σωματική άσκηση

Αύξηση των φορτίων άσκησης σταδιακά

Μειώστε οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει βλάψει τα γόνατά σας στο παρελθόν

Διατηρείστε ένα υγιές σωματικό βάρος για να αποφευχθεί η υπερβολική πίεση στα γόνατά σας