Υπηρεσίες

Ποδοκνημική – Άκρος πους

Τενοντίτιδα Αχιλλείου τένοντα

Θεραπεία

Μη χειρουργική θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μη χειρουργικές επιλογές θεραπείας θα παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο, αν και μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να υποχωρήσουν τελείως τα συμπτώματα. Ακόμη και με πρώιμη θεραπεία, ο πόνος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 3 μήνες. Εάν έχετε πόνους για αρκετούς μήνες πριν από τη θεραπεία, μπορεί να χρειαστούν ως 6 μήνες πριν διαπιστώσετε βελτίωση.

Ανάπαυση. Το πρώτο βήμα στη μείωση του πόνου είναι η μείωση ή ακόμα και η διακοπή των δραστηριοτήτων που προκαλούν τον πόνο. Εάν ασκείτε τακτικά ασκήσεις υψηλής έντασης (όπως τρέξιμο), η μετάβαση σε ήπιες δραστηριότητες  θα ασκήσει λιγότερη πίεση στον Αχίλλειο τένοντα. Οι δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, η ελλειπτική άσκηση και η κολύμβηση είναι επιλογές ήπιες που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενεργοί.

Πάγος. Η τοποθέτηση πάγου στην επώδυνη περιοχή του Αχιλλείου είναι χρήσιμη και μπορεί να γίνει όσο χρειάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με διάρκεια έως και 15 λεπτά κάθε φορά.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο. Ωστόσο, δεν μειώνουν την πάχυνση του εκφυλισμένου τένοντα.

Άσκηση. Ειδικές ασκήσεις (έκκεντρες) μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών του γαστροκνημίου και στη μείωση της τάσης στον τένοντα.

Φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία  έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει καλύτερα στη μη καταφυτική τενοντίτιδα.

Έκκεντρο Πρωτόκολλο Ενδυνάμωσης. Η έκκεντρη ενδυνάμωση ορίζεται ως σύσπαση (σύσφιξη) ενός μυός ενώ γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Έκκεντρες ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον τένοντα, αν δεν γίνουν σωστά. Αρχικά, θα πρέπει να εκτελούνται υπό την επίβλεψη ενός φυσιοθεραπευτή και  οι ασκήσεις μπορούν στη συνέχεια να γίνουν στο σπίτι. Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να προκαλέσουν κάποια δυσκολία αρχικά αλλά πρέπει να συνεχίζονται στα όρια που είναι ανεχτές.

Ενέσεις κορτιζόνης/ υαλουρονικού. Η κορτιζόνη, ένας τύπος στεροειδούς, είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Οι ενέσεις κορτιζόνης στον τένοντα του Αχίλλειου σπάνια συνιστώνται επειδή μπορούν να προκαλέσουν ρήξη του τένοντα. Τα τελευταία χρόνια η τοπική έγχυση υαλουρονικού και/ή μαννιτόλης έχει προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Υποστηρικτικά παπούτσια και πάτοι. Ο πόνος από την καταφυτική τενοντίτιδα, συχνά ανακουφίζεται από ορισμένα παπούτσια, καθώς και ορθωτικές συσκευές. Για παράδειγμα, τα παπούτσια που είναι πιο μαλακά στο πίσω μέρος της φτέρνας μπορούν να μειώσουν τον ερεθισμό του τένοντα. Επιπλέον, τα υποπτέρνια μπορεί να πάρουν  πίεση από τον τένοντα.

Η ανύψωση των τακουνιών είναι επίσης πολύ χρήσιμη για ασθενείς με τενοντίτιδα, επειδή μπορούν να μετακινήσουν τη πτέρνα μακριά από το πίσω μέρος του παπουτσιού, όπου μπορεί να υπάρχει τριβή. Παίρνουν επίσης κάποια πίεση από τον τένοντα.

Εάν ο πόνος σας είναι σοβαρός, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χρήση ειδικής μπότας για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η εκτεταμένη χρήση μιας μπότας αποθαρρύνεται, όμως, επειδή μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς.

Η κατασκευή ειδικών εξατομικευμένων πάτων επίσης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων.

Θεραπεία με shockwave (ESWT). Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι υψηλής έντασης παλμοί υπερήχων διεγείρουν τη διαδικασία επούλωσης στον κατεστραμμένο ιστό τένοντα. Το ESWT δεν έχει παρουσιάσει μόνιμα αποτελέσματα και επομένως θα πρέπει να εκτελείται με συνεχή παρακολούθηση και επανεξέταση.

Το ESWT είναι μη επεμβατικό – δεν απαιτεί χειρουργική τομή. Λόγω του ελάχιστου κινδύνου που ενέχεται, το ESWT δοκιμάζεται μερικές φορές πριν αποφασιστεί η χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να εκτελείται, μόνο εάν ο πόνος δεν βελτιωθεί μετά από 6 μήνες μη χειρουργικής αγωγής. Ο συγκεκριμένος τύπος χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από τη θέση της τενοντίτιδας και από το μέγεθος της βλάβης του τένοντα.

Επιμήκυνση Γαστροκνημίου. Πρόκειται για μια χειρουργική επιμήκυνση των μυών του γαστροκνημίου. Επειδή οι σφιχτοί μύες ασκούν αυξημένη τάση στον τένοντα, η διαδικασία αυτή είναι χρήσιμη για ασθενείς που εξακολουθούν να δυσκολεύονται να κάμψουν τα πόδια τους, παρά τις συνεχείς διατάσεις.

Στην επιμήκυνση, ένας από τους δύο μυς που σχηματίζουν τον γαστροκνήμιο, επιμηκύνεται για να αυξήσει την κίνηση του αστραγάλου. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με μια παραδοσιακή, ανοιχτή τομή ή με μια μικρότερη τομή και ένα ενδοσκόπιο – ένα όργανο που περιέχει μια μικρή κάμερα. Ο γιατρός σας θα συζητήσει τη διαδικασία που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλά, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν βλάβη των νεύρων.

Καθαρισμός και επιδιόρθωση (ο τένοντας έχει λιγότερο από 50% ζημιά). Ο στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να αφαιρέσει το κατεστραμμένο τμήμα του Αχίλλειου τένοντα. Μόλις αφαιρεθεί το βλαμμένο τμήμα του τένοντα, ο υπολειπόμενος τένοντας επισκευάζεται με ράμματα για να ολοκληρωθεί η επισκευή.

Στην καταφυτική τενοντίτιδα, απομακρύνεται και το οστεόφυτο ή το προέχον τμήμα της πτέρνας. Η επισκευή του τένοντα σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να απαιτεί τη χρήση μεταλλικών ή πλαστικών αγκυρών για να επανατοποθετηθεί ο Αχίλλειος τένοντας στο οστούν της πτέρνας, όπου συνδέεται.

Μετεγχειρητικά, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν με αφαιρούμενη μπότα ή νάρθηκα μέσα σε 2 εβδομάδες, αν και αυτή η περίοδος εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης στον τένοντα.

Καθαρισμός με μεταφορά τένοντα (ο τένοντας έχει ζημιά μεγαλύτερη από 50%). Σε περιπτώσεις όπου περισσότερο από το 50% του τένοντα δεν είναι υγιές και απαιτεί απομάκρυνση, το υπόλοιπο τμήμα του τένοντα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να λειτουργεί μόνο του. Για να αποφευχθεί η ρήξη του υπόλοιπου τένοντα με τη δραστηριότητα, πραγματοποιείται μεταφορά τένοντα. Ο καμπτήρας του μεγάλου δακτύλου χρησιμοποιείται  για να προσθέσει δύναμη στον τραυματισμένο τένοντα. Το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού θα είναι ακόμα σε θέση να κινηθεί και οι περισσότεροι ασθενείς δεν θα παρατηρήσουν μια αλλαγή στον τρόπο που περπατούν ή τρέχουν.

Ανάλογα με την έκταση της βλάβης στον τένοντα, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να μην είναι σε θέση να επιστρέψουν σε ανταγωνιστικό αθλητισμό ή να τρέξουν.

Αποκατάσταση

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν καλά αποτελέσματα μετά από  τη χειρουργική επέμβαση. Ο κύριος παράγοντας στη χειρουργική αποκατάσταση είναι η ποσότητα βλάβης στον τένοντα. Όσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη του τένοντα, τόσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος αποκατάστασης και τόσο λιγότερο πιθανό είναι να επιστρέψει ο ασθενής σε υψηλή αθλητική δραστηριότητα.

Η φυσικοθεραπεία είναι ένα σημαντικό μέρος της αποκατάστασης. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται ως και 12 μήνες αποκατάστασης.

Επιπλοκές. Ο μέτριος έως σοβαρός πόνος μετά από χειρουργική επέμβαση παρατηρείται στο 20% έως 30% των ασθενών και αποτελεί τη συνηθέστερη επιπλοκή. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί λοίμωξη στη χειρουργική τομή.