Υπηρεσίες

Ώμος

Τενοντίτιδα στροφέων (στροφικού πετάλου) ώμου

Θεραπευτική αγωγή

Ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου και η αποκατάσταση της λειτουργίας.

Μη χειρουργική θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρχική θεραπεία είναι μη χειρουργική. Αν και η μη χειρουργική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες έως μήνες, πολλοί ασθενείς εμφανίζουν σταδιακή βελτίωση και επιστροφή στη λειτουργία.

Ανάπαυση. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την ανάπαυση και την τροποποίηση της δραστηριότητας, όπως αποφυγή επώδυνων δραστηριοτήτων. Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Φυσικοθεραπεία. Ένας φυσιοθεραπευτής αρχικά θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της κανονικής κίνησης στον ώμο σας. Διατατικές ασκήσεις για τη βελτίωση του εύρους κίνησης είναι πολύ χρήσιμες. Εάν έχετε δυσκολία να φτάσετε πίσω από την πλάτη σας, ίσως έχετε αναπτύξει συμφύσεις της οπίσθιας κάψας του ώμου. Η ειδική διάταση της οπίσθιας κάψουλας μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για την ανακούφιση του πόνου στον ώμο.

Μόλις ο πόνος σας βελτιωθεί, ο θεραπευτής σας μπορεί να σας ξεκινήσει σε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης του στροφικού πετάλου.

Έγχυση στεροειδών. Εάν η ανάπαυση, τα φάρμακα και η φυσικοθεραπεία δεν ανακουφίζουν τον πόνο σας, μπορεί να σας βοηθήσει μία ένεση τοπικού αναισθητικού και ενός παρασκευάσματος κορτιζόνης. Η κορτιζόνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Η έγχυση του στο θυλάκο κάτω από το ακρώμιο μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο.

Χειρουργική θεραπεία

Όταν η μη χειρουργική θεραπεία δεν ανακουφίζει τον πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τους στροφείς. Για το σκοπό αυτό, ο γιατρός σας θα αφαιρέσει το φλεγμονώδες τμήμα της υμένα. Μπορεί επίσης να εκτελέσει μια πρόσθια ακρωμιοπλαστική, στην οποία θα αφαιρεθεί ένα μέρος του ακρωμίου. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως υπακρωμιακή αποσυμπίεση. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να εκτελεστούν είτε με αρθροσκοπική είτε με ανοιχτή τεχνική.

Αρθροσκοπική τεχνική. Στην αρθροσκόπηση, λεπτές χειρουργικές συσκευές εισάγονται σε δύο ή τρεις μικρές τομές παρακέντησης γύρω από τον ώμο σας. Ο γιατρός σας εξετάζει τον ώμο σας μέσω οπτικής κάμερας που συνδέεται με τηλεόραση. Οδηγεί τα μικρά όργανα χρησιμοποιώντας μια οθόνη βίντεο και αφαιρεί τα οστά και τους μαλακούς ιστούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόσθιο άκρο του ακρωμίου αφαιρείται μαζί με φλεγμονώδη υμένα.

Ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να θεραπεύσει άλλες παθήσεις που υπάρχουν στον ώμο κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αρθρίτιδα μεταξύ της κλείδας και του ακρωμίου (ακρωμιοκλειδική αρθρίτιδα), της φλεγμονής του τένοντα του δικεφάλου (τενοντίτιδα του δικέφαλου) ή μιας μερικής ρήξης στροφικού πετάλου.

Ανοικτή χειρουργική τεχνική. Σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας θα κάνει μια μικρή τομή στο μπροστινό μέρος του ώμου σας. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό σας να δει άμεσα το ακρώμιο και το στροφικό πέταλο.

Αποκατάσταση

Μετά το χειρουργείο, ο βραχίονας σας μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα φάκελο ανάρτησης για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό επιτρέπει την πρώιμη επούλωση. Μόλις ο πόνος σας επιτρέπει, ο γιατρός σας θα αφαιρέσει το φάκελο για να ξεκινήσει την άσκηση και τη χρήση του βραχίονα.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με βάση τις ανάγκες σας και τα ευρήματα κατά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό θα περιλαμβάνει ασκήσεις για να ανακτήσετε το εύρος κίνησης του ώμου και τη δύναμη του βραχίονα. Χρειάζεται συνήθως 2 έως 4 μήνες για να επιτευχθεί πλήρης ανακούφιση από τον πόνο, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.