Υπηρεσίες

Ποδοκνημική – Άκρος πους

Χειρουργική αποκατάσταση Βλαισού μεγάλου δακτύλου

Οι περισσότεροι άνθρωποι με  Βλαισό μέγα δάκτυλο  αντιμετωπίζονται συντηρητικά  με απλές θεραπείες για να μειώσουν την πίεση και τον στο μεγάλο δάχτυλο, όπως φαρδιά παπούτσια ή χρησιμοποιώντας ένθετα στα παπούτσια. Ωστόσο, αν αυτά τα μέτρα δεν αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων. Για να έρθει το μεγάλο δάκτυλο πίσω στη σωστή θέση μπορεί χρειαστεί ευθυγράμμιση των οστών, των συνδέσμων, των τενόντων και των νεύρων.

Σε γενικές γραμμές, εάν το Βλαισός μέγας δάκτυλος δεν είναι επώδυνος, δεν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η χειρουργική επέμβαση δεν πρέπει να γίνεται για κοσμητικούς λόγους. Μετά από χειρουργική επέμβαση, είναι δυνατό να αναπτυχθεί συνεχής πόνος στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού – παρόλο που δεν υπήρχε πόνος  πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Οι ενδείξεις είναι συνήθως:

Σημαντικός πόνος στο πόδι που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος και της χρήσης απλών παπουτσιών. Μπορεί να είναι δύσκολο να περπατήσετε περισσότερο από λίγα τετράγωνα (ακόμη και σε αθλητικά παπούτσια) χωρίς σημαντικό πόνο.

Χρόνια φλεγμονή και πρήξιμο του μεγάλου δακτύλου που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση ή τα φάρμακα

Παραμόρφωση του μεγάλου δάχτυλου προς τα μικρότερα δάκτυλα των ποδιών, δημιουργώντας συνθήκες για παραμόρφωση και των άλλων δακτύλων.

Η δυσκαμψία των δακτύλων – η ανικανότητα να λυγίσει και να ισιώσει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού

Αδυναμία επίτευξης ανακούφισης του πόνου με αλλαγές στα υποδήματα

Αδυναμία επίτευξης ανακούφισης του πόνου από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν μικρότερο πόνο στα πόδια και μπορούν να συμμετέχουν στις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι λεγόμενες “απλές” ή “ελάχιστες” χειρουργικές επεμβάσεις είναι συχνά ανεπαρκείς “γρήγορες διορθώσεις” που μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη βλάβη παρά καλό. Παρόλο που πολλές χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται σε μια ημέρα της ημέρας χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο, απαιτείται μια μακρά περίοδος αποκατάστασης. Χρειάζεται συχνά έως και 6 μήνες για πλήρη αποκατάσταση, με  συχνή επανεκτίμηση από το  γιατρό σας.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τη χειρουργική επέμβαση που θα υποβληθείτε. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην σας επιτρέψει να φορέσετε μικρότερο μέγεθος παπουτσιών ή στενά υποδήματα και ίσως χρειαστεί να περιορίσετε τους τύπους παπουτσιών που φοράτε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Χειρουργικές τεχνικές

Σε γενικές γραμμές, οι κοινοί στόχοι των περισσοτέρων χειρουργικών επεμβάσεων περιλαμβάνουν:

Επανατοποθέτηση της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης στη βάση του μεγάλου ποδιού, ανακούφιση από τον πόνο, διόρθωση της παραμόρφωσης των οστών που αποτελούν το δάχτυλο.

Επειδή οι βλαισοί μεγάλοι δάκτυλοι ποικίλουν σε σχήμα και μέγεθος, υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωσή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει τη διόρθωση της ευθυγράμμισης του οστού και την αποκατάσταση των μαλακών ιστών γύρω από το μεγάλο δάκτυλο. Με το γιατρό σας, θα συζητήσετε για την κατάλληλη για εσάς χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική διόρθωση των τενόντων και των συνδέσμων γύρω από το μεγάλο δάκτυλο

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σύνδεσμοι γύρω από το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού μπορεί να είναι υπό τάση από τη μία πλευρά και πολύ χαλαροί από την άλλη. Αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία στο μεγάλο δάκτυλο.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ρικνώσει τους χαλαρούς ιστούς και να επιμηκύνει τους ιστούς υπό τάση. Αυτό σπάνια γίνεται χωρίς. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η διόρθωση των μαλακών μορίων είναι μέρος της διορθωτικής διαδικασίας που περιλαμβάνει  κάποιο είδος ευθυγράμμισης του οστού, που ονομάζεται οστεοτομία.

Οστεοτομία

Σε μια οστεοτομία, γίνονται μικρές τομές στα οστά για να ευθυγραμμιστεί η άρθρωση.

Οι οστεοτομίες μπορούν να εκτελεστούν σε διαφορετικά σημεία κατά μήκος του οστού για να διορθωθεί η παραμόρφωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από την οστεοτομία, αφαιρείται μια μικρή σφήνα οστού για να υπάρξει αρκετή διόρθωση για να ισιώσει το δάκτυλο.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι οστεοτομίες εκτελούνται κανονικά σε συνδυασμό με διαδικασίες μαλακών ιστών, καθώς και οι δύο είναι συχνά απαραίτητες για τη διατήρηση της ευθυγράμμισης των ποδιών.

Αρθρόδεση

Σε αυτή τη διαδικασία, αφαιρούνται οι αρθριτικές επιφάνειες των οστών και εισάγονται βίδες, σύρματα ή πλάκες για να συγκρατούν τις επιφάνειες μαζί μέχρι να θεραπευτούν τα οστά. Η αρθρόδεση χρησιμοποιείται συνήθως για ασθενείς που έχουν σοβαρή αρθρίτιδα, καθώς και για ασθενείς που είχαν προηγουμένως ανεπιτυχή χειρουργική επέμβαση στο βλαισό μέγα δάκτυλο.

Αφαίρεση της εξόστωσης

Σε αυτή τη διαδικασία, αφαιρείται μόνο η προεξοχή από το μεγάλο δάκτυλο (εξόστωση). Χρησιμοποιείται σπάνια μόνη της για τη θεραπεία του βλαισού μεγάλου δακτύλου των κυττάρων επειδή δεν ευθυγραμμίζει την άρθρωση. Ακόμη και όταν συνδυάζεται με διαδικασίες μαλακών ιστών, η αφαίρεση της εξόστωσης σπάνια διορθώνει την αιτία του μαστού, για αυτό εκτελείται ως ένα μέρος μιας ολόκληρης διορθωτικής χειρουργικής που περιλαμβάνει και οστεοτομία.

Αποκατάσταση

Η επιτυχία της επέμβασης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά ακολουθείτε τις μετεγχειρητικές κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Θα δείτε τον γιατρό σας τακτικά για αρκετούς μήνες – περιστασιακά μέχρι ένα χρόνο – για να βεβαιωθείτε ότι το πόδι σας θεραπεύεται σωστά.

Τις πρώτες ημέρες το τραύμα θα είναι καλυμμένο με επιδέσμους που κρατούν το δάκτυλό σας στη διορθωμένη θέση. Επειδή η διατήρηση του δακτύλου σας στη θέση του είναι απαραίτητη για την επιτυχή επούλωση, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.